A fehér teát a növény legfiatalabb, még kicsit szőrös hajtásaiból készítik, melyek polifenol tartalmuknál fogva, kitűnő antioxidánsok.
A kínai Fujian tartományból származó növény történetét mítoszok és legendák övezik, a császárok az örök élet elixírjének egyik alkotóelemét tisztelték benne. Fekete és zöld rokonaihoz hasonlóan a fehér tea is jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, termesztése pedig különös gondoskodást és szakértelmet igényel. A fehér tea jóllehet igazi teakülönlegesség, nálunk még a neves teázókban is alig lehetett vele találkozni, országos kereskedelmi forgalomban pedig eddig egyáltalán nem volt kapható.
Császárok itala
A dél-kínai Fujian tartomány hegyoldalain termesztett fehér tea igazi ritkaság, amelyet már az ókorban is különös tisztelet övezett. A hagyomány szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg fogyasztóját, ezért több mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A legendákkal övezett növény termesztése is méltó volt híréhez: alapos botanikai megfigyelések után csupán az év két napján lehetett szedni, s a császár italához csupán szűzleányok érhettek, akik egy aranyolló segítségével gyűjtötték be a tearügyeket. A fehér tea ma már bárki számára hozzáférhető, s a teakultúra hagyományos ínyencei mellett egyre többen fedezik fel e tradicionális üdítőital frissítő, ugyanakkor gyengéd aromáját.
Különleges tea, különleges termesztési eljárás
A fehér tea a zöld és fekete teához hasonlóan a "Camellia Sinensis" növénycsaládhoz tartozik, nevét pedig a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható bolyhok fehér színéről kapta, amelyek szedés után ezüstös pihékké alakulnak át. A tearügyeket szedés után óvatosan bambuszszitákra terítik, majd mintegy 48 óra alatt nem túl erős napsugárázás mellett fonnyasztják, az így létrejövő oxidáció hatására a tealevelek karakteresen zöld színe jellegzetes, zöldes-fehér színűvé válik. A fonnyasztás akkor ér véget, amikor a bimbó elveszti nedvességtartalmának harmadát, ezután mintegy 90-100C hőmérsékleten serpenyőkben szárítják tovább a rügyeket, amelyeket az egyenletes száradás érdekében többször is kézzel forgatnak át. A gondos és kímélő eljárásnak köszönhetően nem csupán a fehér bolyhok, hanem a levelek cellafalai is épségben maradnak. Mindezeknek köszönhetően a fehér tea igazi különlegesség, amelynek értékét csak tovább növeli, hogy a termesztés, szedés és kezelés szigorú követelményei miatt csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre belőle.
Jótékony hatás testnek, léleknek
Nem csupán az ókori Kínában tisztelték pozitív hatásai miatt a zöldes-fehér növényt, hanem napjaink modern kutatólaboratóriumaiban is bebizonyosodott: a fehér tea kiváló hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ez elsősorban rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhető, amely megköti a testünkben lévő "sejtromboló" hatású szabadgyököket, amelyek nem csupán kisebb fertőzésekért, vagy az öregedés felgyorsulásáért felelősek, de jelentős szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában is. Felmérések szerint a gyakori teafogyasztók kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben és ritkábban kapnak infarktust. A fehér tea a fekete és zöld társához hasonlóan a benne található koffeinnek köszönhetően enyhén élénkítőleg hat a szervezetre, s javítja a koncentrációs képességet is. Magas vitamin- és nyomelem-tartalmának köszönhetően a fehér tea rendkívül alkalmas és ajánlott ital a napi szükséges folyadékmennyiség beviteléhez.
Felhasználási javaslat:
1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leforrázunk és 5-10 percig állni hagyjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük.
Elkészítés:
A hagyományos kínai gyakorlat szerint a tealeveleket forró, de nem lobogó 70C-os vízzel kell leönteni, majd 5-7 percig állni hagyni. A praktikus filtertea elkészítésénél a teafiltert forrásában lévő vízzel kell leönteni és 2-3 percig állni hagyni.